Det här går säkert helt emot allas kniv vanor här på forumet men avfärda inte det jag säger bara för att det inte är modernt o coolt.
Jag vill slå ett slag för knivar med blad av kolstål ! ni vet den där typen som rostar lätt o inte håller en egg lika länge som rostfritt. Alla knivar blir slöa förr eller senare bara att acceptera. Visst, modernt segt rostfritt håller kanske en egg någon månad längre men när den väl blivit slö är det mycket bökigare att få till en egg man kan raka sig med igen. En kolståls kniv är extremt lätt att få rakblads vass behövs inga diamant brynen eller jiggar räcker ofta med att strigla den då o då o underhålls bryna ibland.
Knivar jag jobbar med o verkligen använder särskilt sådana som skall
skära i material typ kött, läder o linande använder jag bara kolstål och brant eggvinkel anser de är helt överlägsna moderna "taktiska" knivar så är det en kniv du skall skära saker med kör på kolstål !
Fällknivar då rekomenderar jag Opinell NO9 rekomendera alla att ha en kolstål Opinell i sin packning om inte annat så till matlagningen eller när du behöver en verkligt vass kniv (brant eggvinkel) slidkniv där kör jag med nordisk typ från lokal smed.
caveat: till grovjobb som bryta, hacka, avverka så är den här typen av kniv inte att rekomendera gå på råden ovan då men skall saker
skäras med kniven kör på kolstål. det är därför 1 kniv aldrig är nog

Civilization is a conspiracy to force me to wear pants ! viva la buttnekkid resistance