Franska Indokina PARA Uniformer

TAC Ordinator
Inlägg: 114
Blev medlem: mån maj 21, 2012 3:02 pm

Franska Indokina PARA Uniformer

Inlägg av TAC Ordinator »

Kopierade denna tråd från "gamla" forumet:

Kul att fler vill köra mera udda stil. Som Zagortag skrev så har vi kört flera photosessions samt en del scenarion med temat Indochina. I rena airsoftsammanhang har det dock blivit endast vid 3 tillfällen då det är brist att få ihop folk med detta intresse vilket gör att det finns brist med att ge flera spelare bra utrustning. Framför allt hade vi från början inga Viet-Minh kläder men har fått tag på ett parti (15st) uniformer från Hollywoods utförsäljning från filmen "We were soldiers".

Speciellt vapen är det brist på! Vi kör mest WWII amerikanska - vad har du för bössa?

Angående vilka vapen som användes i Indokina har jag skrivit ihop en sida med massa vapenbilder:
http://www.tac-team.dk/Indochina/VapenIndokina.htm

Generellt så gäller än mängd vapen på både franska som VietMinh sidan.

Japanska: kvarlämnade och övertagna av VietMinh särskilt i norra delarna av landet.

Brittiska: styrkor säkrade södra delarna av landet (Saigon bla) och såg till att avväpna Japaner efter krigsslutet, många av deras vapen stannade kvar i området efter att britterna blev avlösta av nytillkommna franska colonialtrupper. På bilder ser man ibland StenGuns och LE gevär på särskilt vietnamesiska colonialstyrkor samt algeriska trupper. Amerikanska

Tyska: vapen användes även av fransmännen, särskilt då pistoler samt MP40 k-pistar. Marinecommando använde MP40 som standard. Även legionärer i bla Tjekiska bataljonen (Efter att Tjeckoslovakiska kommunister gjorde stadskupp 1948 emigrerade många antikommunister ur landet, ca 2000 rekryterades till Legionen och skickades till Vietnam) ser man i en rad foton använder MP40.
Ur intervjuer nedskrivna i DNES 26 Mars 2010. och
Intervjuer med ex legionärer i PD Pamneti a dejiny, Feb 2010.
Vidare fick VietMinh mängder av Sovjetiskt erövrade Tyska Mauser k98 som skickade till Indochina via Kina.

Franska: Mas36 geväret var det vanligaste förekommande bland colonialstyrkorna, fallskärmsjägare var utrustade med det inte så populära ihopfällbara MAS36cr39, kulsprutegeväret FM24 var i stort standard understödsvapen i fallskärmsjägargrupper. I övrigt hade fransmännen en rad mer eller mindre lyckade k-pistmodeller de använde men från 1950 började alla ersättas med den bättre modellen MAT49.

Amerikanska: USA skickade mängder med WWII vapen till fransmännen under hela konflikten. M1 Thopson, M1 carbin, Browning kulsprutor ser man väldigt ofta. Fallskärmsjägarna använde under hela konflikten särskilt m1 carbin och enligt bilder att dömma så ser man oftast modellen med fällbar stock M1A1. Framåt 1950 så börjar den franska MAT49 k-pisten dyka upp i allt större antal men ersätter aldrig ens till hälften arsenalen. Mot slutet ca1953 ser man att M1 garand och B.A.R. började dyka upp i större skala. Även VietMinh hade mängder med US vapen då de redan från 1944 med säkra källor fick vapen från OSA (senare CIA) då de stred mot Japanerna och räddade allierade piloter som störtade i djungeln. De tillvaratog även mängder av amerikansk utrustning av fransmännen.

Övriga: Efter 1950 då Kina blev kommunistiskt välde det in vapen till VietMinh från östblocket däribland Sovjetiska, Kinesiska och Tjeckiska vapen utmärker sig särskilt i antal.

Bra referens böcker med utförliga bilder och text:
Street without Joy av Bernard B. Fall (övergripande om Indochinakonflikten med fokus på katastrofen i DienBienPhu)
The last valley av Martin Windrow (Strålande dag för dagm, timme för timme dokumentation över striden i DienBienPhu)
Guerre Morte av J. P. Dannaud (Ett praktverk av foton från kriget 200sidor med ca 500foton i utmärkt kvalite i A4 storlek).
Una Guerre sans Fin, Indochine 1945-1954 av Pierre Ferrari & Jacques M. Vernet (195sid proppat med foton).
Dien Bien Phu av David Stone (Inte lika detaljrik på händelser men däremot en mer detaljerad överblick på just utrustning).
The French Indochina War 1946-54, osprey av Martin Windrow (Har massa bilder och refernser till vilken utrustning man kan ha).

Så jag skulle föreslå följande på utrustning, även om man ser klara avikelser och ingen direkt standard:

1945-1948
Skor - Franska 6håls kängor M1917 + Brittiska damasker.
Stridssele - Brittisk m1937
Uniform - Tropisk skjorta och kortbyxor khaki.
Huvudbonad - CHAPEAU DE BROUSSE (CDB) Kolonialhatt, basker etc.


1949 - 1950
Skor - US M1943
Byxa - M47 Khaki
Jacka - M47 Khaki
Stridsele - étui PA- ceinturon, lädersele Y-hänslen.
Huvudbonad - CDB Fransk kolonialhatt, eller/och röd basker. eller US M1hjälm.

Bild
1951-1953
Skor - pataugas - Tygskor ala khaki konverse.
Jacka - HBT USMC WWII (Pacificcamo)
Byxa - GB windproof (användes av SAS och commandos under WWII)
Huvudbonad - CDB, eller/och röd basker. eller US M1hjälm eller fransk hjälm som började dyka upp 1952.
Stridssele - TAP 50, brelage TAP + porte chargeur de PM.

Övrig utrustning:
Bild

1953-1954
Skor - Franska Mle1952
Uniform - Mle1952 (Lizard)
Stridssele - TAP 50, brelage TAP + porte chargeur de PM.
Huvudbonad - Fransk hjälm allt vanligare, basker eller CDB.

TAC Ordinator
Inlägg: 114
Blev medlem: mån maj 21, 2012 3:02 pm

Re: Franska Indokina PARA Uniformer

Inlägg av TAC Ordinator »

Fram till ca 1952-53 så ser man oftast icke Franska, dvs US, Brittiska eller Belgiska kläder på fallskärmsjägare. Många gånger ser man att de använder samma kläder som vanliga infanteriet, som heter också m47 och liknar väldigt US M43.

Första rena fallskärmsmodellen: M1947 tenue de saut kaki fonce. Fanns endast i khakigrön. (kan ha funnits i camo om lokalt gjord?)
Bild
Jag hittar information i "The french Indochina War 1946-54" att det första partiet med fallskärmsmodellen m1947 anlände till Indokina först 1951. Men det står även att CEFEO (French Far East Expeditionary Corps) lät tillverka lokalt, i begränsad skala, egna fallskärmskläder i liknande utförande som senare m47/52 mellan åren 1949-50.

M1947/52 tenue de saut camoufle (Det är nog denna som sofmilitary efterliknar).
Bild
Denna skall ha börjat anlända till Indokina i större skala först under andra hälften av 1953.

Det gjordes ytterligare lite ändringar på egentligen samma uniform och kom ut som M1947/53 och M1947/54 (verkar ha varit ganska få)
47/53 hade fortfarande snea fickor verkar som om det finns versioner av 47/54 med snea, raka som här på bilden och helt utan nedre fickor.

En uniform som inte användes i Indokina men är väldigt lik är 47/56 som användes i bla Algeriet.
Bild Bild
Som man ser på bilden så har byxornas övre fickor fått lock med knappar. Jackan skiljer sig från tidigare genom att den saknar "kängurusvansen". Senare modeller gjordes även utan nedre fickorna.
De senare modellerna av 47/56 får en mörkare mer tät camo som även är mera röd till färgen.

Att jämföra: m47/53 och m47/56
Bild Bild

Här är en bra referensbild: Soldaten till höger har av allt att döma m47/52 uniform, fransk TAP50 sele, väska hjälm men US vattenflaska. Col de Castries (med basker) har byxor som antagligen är de som gjordes lokalt då de saknar camo men har massa fickor.
Bild


Reproduktion av uniform, finns på eBay:

Bild


Sist en bonusbild från 1991 från inspelningen av filmen "Dien Bien Phu". Många av uniformerna i filmen skulle vara äkta samt välgjorda kopior. Mannen i vit skjorta är Pierre Schoendorfer som personligen var med i striderna av Dien Bien Phu som krigsfotograf. En av de 8000 som tillfångatogs och en av de 3000 som överlevde fånglägret.
Bild

Skriv svar