Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Thinker
Inlägg: 236
Blev medlem: tis maj 15, 2012 2:17 pm

Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Thinker »

Tänkte starta ett par trådar om Bildförstärkare och deras tillbehör i detta nya forumet, börjar med bildförstärkare och kommer i slutet på detta inlägg gå genom lite med värmeseende utrustning, thermals på engelska, för det börjar med tekniken.


Bild

Ljus och färgspektrum
Som skrivits innan så är det ett sjukt stort, och åtminstone för mig intressant område, men det första är att ljus som vi ser det i alla de olika färger är ett väldigt väldigt litet område i elektromagnetiska spektrat, men det är samma strålning av olika våglängder/frekvenser, bara så att konerna i ögat är genetiskt avstämda för max känslighet i lite skiljda våglängder, det är därför vi ser blått, grönt och rött, om du inte har färgfel för då har känsligheten försvunnit för ett område eller flyttats lite. Men precis som de flesta "sensorer" är det röda inte känsligt bara för en viss smal nyans av rött ljus, grönt bara för just grönt osv, blandningen där områdena överlappar varandra i utkanten av max känslighets toppen gör att vi ser färger, gult ljus är reagerar både grönt och rött på, förhållandet mellan avgör vilken nyans av gult det är osv.

Generellt ser vi inte UV ljus eller IR ljus, men det är inte hela sanningen, byt ögats lins mot en lins med bredare spektrum så kommer du ser en bit in i UV området, det finns människor som blivit opererade och kan se detta ljus och då uppfattar världen, blommors mönster och färger på helt andra sätt än vi andra, bla hyggligt kända konstnären Monet började måla väldigt annolunda efter en ögon operation. Samma med IR ljus om det är tillräckligt närma "rött" och tillräckligt kraftigt så ser vi det som svagt rött. Om du tar samma ljusstyrka men efterhand ökar våglängden/frekvensen på det "uppåt" från rött så kommer det bli svagare och svagare efterhand tills det slutligen försvinner helt. Det kan fortfarande skada ögat för det är "där" och det är lika "starkt", vi kan bara inte upptäcka det för vår känslighet för "färgen" är slutligen så dålig att det försvinner, men fortsätter det uppåt så kan vi efter ett tag känna det som värme, för det är där värmestrålning är. Så IR är väldigt väldigt stor område för att slutligen övergå till milimetervågor, mikrovågor osv.

Men en elektriska optiska sensor är på samma sätt, de har inte smala känselområden om det inte sitter något filter framför som gör området smalare. De flesta har rätt breda områden, men kurvan hur känsligheten är i bredd och intensivitet är inte alltid bara en båge, det är därför som digital kamera sensorer, och liknande har filter på chip eller framför som filtrerar olika "färger" till olika sensorer, så att en sensor blir mer känslig för rött, annan för blått osv. Men tillräckligt skarpt ljus av färg som borde filtrerats bort tenderar att ändå detekteras om sensorn har känslighet för ljuset. Detta är anledningen till att en digital kamera eller mobilkamera kan se IR ljus skapligt från fjärrkontroller och liknande, det flödar över, eller då rent skarpt ljus från exempelvis en grön laser inte får en grön punkt i digitalkameran om det är för mörkt i omgivningen, det blir vit punkt för filtren klarar inte kompensera för det intensiva ljuset och alla de olika färgsensorerna detekterar och presto det är "vitt" eller annan helt fel nyans.

Så varför är detta viktigt för att förstår bildförstärkare, värmeseende och digitala osv? För att det är grunden.

När det handlar om elektronik/optik så brukar det i militära sammanhang kallas Elektro Optiska sensorer, EO. I princip finns det 2 typer av NODs (Night Observation Devices), passiva och aktiva. Passiva menas det som tar befintligt signal och använder/förstärker det, i detta fall ljus av någon färg eller nyans, en vanlig kamera är en passiv elektro optisk sensor som ser ljuset som når den och skapar en bild av det. Aktiva menas att en källa som belyser målet krävs för att det ska fungera att detektera med det. Radar och Ekolod är exempel på aktiva tekniker, du skickar ut något och mäter hur det kommer tillbaka och använder det. När det är för mörkt så brukar man på en kamera använda blixt, och det är då en aktiv elektro optisk sensor. En bildförstärkare behöver alltså inte använda IR ljus. UV lampa, blå lampa, Vit lampa, grön lampa mm fungerar också bra, men en lampa som inte fienden ser utan någon form av NOD är mer praktisk, dvs IR lampa är givna valet för att försöka hålla sin lampa dold. Sensorn i en vanlig digital kamera, oavsett om det är en billig webkamera eller en dyr systemkamera är i princip samma, en FPA - Focal Plane Array, dvs rutnät med massa sensorer, 640x480 pixlar är 300 tusen små sensorer i ett rutnät, ska den se färg krävs 3 små sensorer i varje ruta, en för varje färg med ett färgfilter framför varje. Och många miljoner små "sensorer" om man vill ta bilder i hög upplösning i färg, en 12MP färg kamera sensor är rätt imponerande när man känner till det.

Den klassiska enkla elektronrörs modellen av "night vision" som fanns under 40-60 talet kunde i princip bara omvandla elektromagnetisk strålning från ett väldigt brett spektrum (300-1200nm) till en synlig bild, färgen behöver inte alls vara grön, forsfor beläggningen på ytan avgör vilken färg den bilden får, mänskliga ögat har bara maximal upplösning/känslighet för grönaktigt ljus, vi ser flest nyanser i grönt helt enkelt, så därför valdes det, och grön forsfor var kemiskt enkelt att göra och effektivt. Och bilden blir bara i en färg på allting oavsett om ljuset var rött eller blått så blir det samma färg på rörets bild, för flera färger behöver man bygga rör som har filter framför så att varje rör bara ser en viss nyans och sedan kombinera signalerna till rör med tre interna omvandlare osv osv... finns anledning FärgTV eller färgfoto tog tid att få rätt. Och olika färgnyanser på bildförstärkarörs bild beror exakt på vilken forsfor beläggningen röret har, P20, P22 som är mer gröna, P43 som är mer gulgrönt, BaF som är mer blågrönt och många fler finns, bla de som ger vitt ljus och gråskala.

Men den klassiska elektronrörets känslighet och spektrum, vad den ser för färger och hur bra den ser dessa färger, avgörs av materialet som katoden, ytskitet i fronten, består av, och så är det på moderna bildförstärkar rör också. Finns många olika. S1, S20 på glas, S20 på kvarts, S25, GaAs, GaAsP, InGaAs, osv osv. En av TV teknikens pionärer, John Logie Baird, upptäckte att bildrören kunde se IR ljus, och utnyttjade det i sina experiment med "Noctovisor", och försökte få militären och andra intresserade. S1 ämnet var en av de första, och den har så dålig känslighet att det krävdes kraftiga lampor för att se något, men dess spektrum är så brett så du kan använda allting från UV ljus till bit upp i IR område, faktiskt betydligt högre IR ljus än moderna bildförstärkare om det är S1 extended, upp i det som kallas SWIR området. Fördelen med tekniken är att du alltid har samma bild, nackdelen är förutom problemet att behöva mycket ljus och dess batterier mm att för andra med någon form av ir känslig utrustning så ser de ditt ljus bättre än du kan se med det. Men efterhand som tekniken utvecklades, nya katodämnen forskades fram osv så har "night vision" blivit bättre och bättre och mindre ljus har behövs, tills det fungerade utan lampor i de flesta fall, och när det behövdes krävdes mindre mängd ljus. En "Generation 0" fungerar fint i fullmåne, men mörkare än det krävs IR ljus och mycket IR ljus i förhållande till moderna bättre bildförstärkare.

Månljus är reflekterat solljus från måndamm, och har mycket ljus i det vi uppfattar som synligt, stjärnljus däremot är mest upp i IR området, stjärnorna hade alltså varit starkare om vi kunde sett IR än om vi sett de i synlig ljus, vilket utnyttjas av astronomer. I kraftigt månljus fungerar det mesta, men när det är stjärnljus eller mycket moln så är det mer behov att utnyttja det ljus som finns, vilket ledde till att man försökte anpassa känsligheten mot just IR ljuset, så att när inte månen var uppe utnyttjades stjärnljus bättre.

Även i en "Generation 1" gör katodens skikt stor skillnad, hoppet mellan S20 eller S25? S20 är har ett spektrum som påminner om mänskliga ögat, mest i grönt område, men ser även bit ner i UV och upp i IR, S25 ser hela synliga ljuset men max känslighet ligger precis lite inne i IR området, men båda är i princip blinda för ljus över 920nm, tillräckligt starkt ljus och de ser liten bit till. Men båda är ungefär samma "ljuskänslighet" för en "ljuspartikel". Bara att gå från S20 till S25 förbättrade alltså bildförstärkarens bild i stjärnljus, så det är skillnader inom "Gen1" rör, Gen2 rör använder oftast S25 katod även om det finns andra för vetenskapligt bruk mm. GaAs som används i Gen3 är känsligare för ljuspartiklar, och har högre känslighet i IR området mellan 800-900nm än exempelvis S20 och S25, men svårare använda i tillverkning.

Längre upp i IR området efter det som bildförstärkare ser och efter där fjärrkontroller mm ligger som kallas Nära IR, finns först IR med kortvåglängd, SWIR (Short Wave Infra Red), det är/fungerar fortfarande mest som "ljus" och exempelvis ser SWIR kameror genom rök och dimma, mycket användbart för spana efter brandhärdar i en skogsbland du flyger över exempelvis, du ser vart själva eld och flammorna är när allting bara är vitgrå rök i stort område för ögat. SWIR kamera skiljer sig inte mycket från en vanlig digital kamera, förutom att sensorn består av InGaAs. Samma sensor, annat material, helt annat "syn" spektrum.


Bild

Bildförstärkare
Bildförstärkare är en av de definitiva "shiny things" och "Guchi gear" sakerna som finns, och det kan vara rätt billigt med en enklare av första generationen, runt två till tre tusen för en enkel generation1+, och mer för en Gen2 eller senare. Generellt sett är NODs, bildförstärkare och annat, inte billigt och det billiga är inte bra, men det finns undantag och med rätt kunskap, kontakter, och möjlighet att anpassa/bygga själv kan man komma långt och få något trevligt och spelvänlig. Allting hänger inte på dyr teknik i airsoft; taktik, förberedelser och annat är synneligen viktigt. Och bara för att du anser något är tokdyrt eller omöjligt att få tag på, betyder inte det att någon annan inte tycker det är ok pris, eller har kontakter att få tag på saker helt lagligt eller billigt. Men vi prioriterar olika och har olika ekonomiska situationer, och ibland får man göra det bästa man kan/prioriterar. Skulle mitt liv vara beroende på något hade jag givetvis prioriterat det och att det skulle vara bra, men jag skulle aldrig lagt mycket på något som endast används till airsoft och på så få gånger som bildförstärkare används om det inte varit ett riktigt stort intresse för mig, "leker" mer med elektroptiska system lasers mm utanför airsoft än i Airsoft, airsoft användning är för mig en bonus. Så för vissa är en Gen1+ med lämplig IR belysare bra köp. För andra är det "skräp" och de vill ha PVS14 med Gen3 pinnacle rör.

Image intensifier heter det på engelska, förkortas ofta I², men kallas många olika namn beroende på användningsområde mm. NVG (Night Vision Goggles) säger inte mycket vilken teknik det faktiskt är, och många använda NVG när de borde använda annat mer korrekt namn. Det kan vara digital kamera, bildförstärkare, värme seende mm bara det är en goggles, dvs för båda ögonen som ser på natten är det en NVG, så den numera vanliga Eyeclops eller Modern Warfare2 prestige NVG är faktiskt det till namnet. Annan vanlig förkortningar är NOD (Night Observation Device), NVS (Night Vision Scope) mm eller om det är svenska mörkerkikare, nattkikare osv.

Bildförstärkare delas oftast in i den amerikanska generationer indelningen, förkortas ofta "gen", beroende på teknologin, Gen0 och Gen1 är analog rör teknik vs Gen2/Gen3 eller senare som är MCP teknik. Det finns ingen Gen4, eftersom USAs militär som är de som skapat generations indelningen inte låst vad som är ett Gen4 rör. Men många säljare vill få dig tro det finns. Det finns blandningar mellan teknikerna också eller special versioner, som Gen2/3 inversion rör, vilket är ett Gen2/3 rör med ett Gen1 efter i samma hölje, fördel är bättre förstärkning, kontrast och eliminering av halo effekt på Gen2/3, en annan är kaskad rör, som finns i alla generationer, men utanför vetenskapliga instrument är det i princip bara Gen1 kaskadrör som existerar. + efter generation är också halvdåligt, för i Gen1 handlar plus om fiberoptik för att minska distorsion (Gen1+ låter bättre än Gen1), och i Gen2+ handlar det faktiskt om förbättrade värden, men inte hur bra dessa är mellan rör. Autogate är däremot trevligt, för det innebär att röret klarar starkt ljus bättre och fungerar i många fall dygnet runt utan ta skada av för mycket ljus. En fokuserad laser kan dock alltid skada. Men utan tillräcklig kunskap i ämnet är det inte så lätt att veta vad allting betyder. Allting sådant här påverkar hur bilden är i upplösning, förstärkning, känslighet, kontrast och hantering av ljuskällor mm. En liknelse är exempelvis gamla bildrörs TV vs LCD TV, deras färg, bildåtergivning, frekvens osv skiljer mycket, och blanda sedan in alla olika storlekar, upplösningar, former och olika prestanda i den smeten. Svårt att veta vilken som är bäst om man faktiskt inte testar och kollar under rätt omständigheter. Det är ett rörigt område med bildförstärkare, och man kan inte bara gå efter generation heller tyvärr.

Generation 0 är så primitivt att det i princip försvunnit sedan länge, krävde alltid kraftigt IR ljus. Introducerades miitärt och användes i begränsad mängd av brittiska, amerikanska och tyska styrkor under andra världskriget, men då var det ett stort övertag. Tekniken skapades 1926 av en tysk, även om britten Baird (en av TVs fader figurer) experimenterade på sitt håll och försökte sälja "Noctovision" till militären men det fanns inget intresse för det, tyskarna låg tekniskt före i detta fallet, men brydde sig inte om att utveckla det då de inte heller såg någon stor nytta med det, ens efter militären fått en visning av nattskjutning med PAK36 AT kanon innan WW2 startade. Fördelen med Gen0 var de hade så bred spektrum känslighet att oftast var lamporna så högt upp i IR området att de inte alls kan ses av ögat, 950nm+, men de behövde vara starka, 15W till vapensikte var vanligt, och de drar mycket ström, vilket då var bly accar eller dåliga laddningsbara batterier.

Generation 1 var helt enkelt förbättrad Gen0 teknik med känsliga katod ämnen och bättre forsfor yta mm så de kunde få en bättre bild med mindre mängd tillgängligt ljus, de behöver mycket månljus, och om det är molnigt i kombination med kvartsmåne eller inne i en skog så fungerar Gen1 så dåligt att den är i princip oanvändbar utan IR belysning, men även här är det stor skillnad mellan rör och rör, och nya små lätta energi effektiva rör är inte alltid bättre, helt enkelt för ju större optik och rör = desto mer ljus in att förstärka. Lika så klarar vanligtvis inte Gen1 kraftigt ljus speciellt bra. Dagsljus, Ficklampor, Lasrar och fotoblixtar kan skada eller bränner sönder Gen1 snabbt eller direkt om det är kraftigt nog, ett uppladdat Gen1 rör måste förbruka sin laddning, starkt ljus gör det snabbt, i mörker går det många minuter. Så användning av Gen1 för airsoft är begränsat till ljusare nätter, eller att ta sig runt i skogar och mörkare nätter med IR belysning, vilket har sina för och nackdelar taktiskt sett. Gen1 är inte så IR känsliga och ser inte mycket av IR ljus området (ca upp till 800-850nm beroende på katodens ämne) och det IR ljus den ser uppfattas som mycket svagt rött av mänskliga ögat, så man ser generellt kraftiga lampor som en svag röd punkt. För militärt bruk blev det dock på 60 talet vanligt med flerstegs Gen1, så kallade kaskader, dvs flera bildförstärkar tuber i följd som förstärker till varandra och dessa har ofta väldigt väldigt hög förstärkning, mer förstäkrning än senaste Gen3 (men betydligt sämre känslighet) men har en betydligt bättre och ljusstarkare bild än Gen1+ enkeltuber, prestanda är i princip likvärdigt med Gen2, men de väger också mer, ofta runt tre kilo eller mer med linser osv, är stora och ofta runt 50cm långa och har större släpighet i bilden mot ljusa källor, samt vissa konstrastproblem i bilden pga den höga förstärkningen. De klassiska amerikanska ANPVS2 Starlight scope som användes i vietnam, Brittiska L1a1 under falklandskriget mm, och de många ryska NSP-3, NSPU mfl är alla Gen1 trippel kaskader, men prestandan skiljer en hel del mellan dem. Många äldre Gen1 har mer eller mindre "fiskskåls" syn, pga konstruktionen av de analoga rören. Pga hög driftspänning, runt 15kV per rör, upp mot 60kV internt i en trestegs kaskad blir det lätt ett högfrekvent vinande pip från elektronik nätdelen i gen1, därav det klassiska "bildförstärkare ljudet" som fortfarande lever kvar i många datorspel osv även om gen2/3 inte har något sådant ljud (autogate nätdelar kan dock "brumma").

Generation 2 har en helt annan konstruktion, bättre livslängd, bättre känslighet och högre förstärkning än Gen1 samt se mer av IR ljus området än Gen1 pga annat katod material mm. Detta gör Gen2 till en bättre bildförstärkare i flesta förhållanden, och definitivt kompaktare, men i mörka nätter och tät skog kommer Gen2 fortfarande behöva IR belysning, dock kan IR belysningen vara så högt i IR området att man inte ser det alls med ögat (880-940nm) och betydligt svagare, en vanlig kraftig IR led kan räcka långt, en IR powerled kan vara för stark. Gen2 är det minsta att rekommendera för den som förväntar sig den klassiska "bildförstärkar" uppfattningen som filmer ger i förhållande till mörker, men väldigt få filmer eller tv-serier visar hur bildförstärkare verkligen är. Beroende på modellhölje och dess elektronik kan Gen2 klara ficklampor, blixtar och lasrar bättre än Gen1, vissa utan att ta någon skada alls, speciellt med autogate tekniken. Det är stor skillnad mellan Gen1 och Gen2 när man tittar mot belysta områden, Gen1 bländas mer av lamporna och ljuskällor och får mer släpeffekt från ljusa källor. Gen2 eller senare kan oftast identifieras i bilder på Halo effekt runt lampor, och att man ibland på vissa rör kan se det lätta bikake mönster som beror på tillverkningen av fiberplattorna och MCP förstärkningsplattan.

Generation 3 använder samma grundprincip som Gen2, det som skiljer är faktiskt bara katodmaterialet, Gen3 har GaAs, men lite andra ändringar har fått göras för detta ska kunna användas och är därmed dyrare att tillverka, men de är även generellt väldigt bra, och kan vara en stor skillnad även mot Gen2 när det är svagt ljus, som endast stjärnor och moln, för Gen3s känslighet är prioriterad mot använda stjärnljus bättre, och stjärnljus är starkare uppe i IR området, det finns de Gen3 som knappt kan se en blå lysdiod. Gen3 har sina nackdelar dock, bla sämre kontrast/bakgrundsljus pga tekniken så det ger lätt en känsla av titta genom dimma/dis.

Om någon undrar varför det fortfarande är så dyrt med bildförstärkare med tanke på hur gammal tekniken är? Tillverkningen har blivit billigare, men kraven har ökat och tekniken förbättrats. Anledningen till det finns så mycket "billiga" Gen3 i usa är att tillverkarna får behöver göra massa rör för att kunna få fram rör med de krav som militären har, och de har svårt att sälja dem utomlands pga ITAR, så de säljer dem billigt på civila marknaden för att tjäna pengar. Bara för något är "gammal" teknik blir det inte automatiskt tokbilligt. Bilen som började masstillverkas för 100år sedan är fortfarande dyra saker eller hur? Vissa saker sjunker inte så mycket i pris även om "tekniken är gammal". Det som sänker pris är massproducering, och minskade kostnader i material, tidsåtgång och maskintid. Även om tekniken är gammal så har ofta kraven, prestanda, eller funktioner ökat.

För just Airsoft på natten så kan man ha nytta av en Gen1, om den används medveten om de svaga sidorna och utnyttja de fördelar den ändå ger över mänsliga ögat. Med IR belysning kan man ta sig runt även i en becksvart skog utan att använda ficklampa, och på så sätt bli aktiv i mörkret, eller se på längre avstånd än de med normal nattsyn och när det är en ljus natt ger den mer detaljer än ögat kan urskilja om det är en bättre modell. Med vanliga ögat ser man en mörk människo massa som rör sig, i bildförstärkaren ser man detaljer eller att skuggan faktiskt är en människa. Största fördelen är just att kunna vara mobil, förflytta sig i totalt mörker och spana med. Men man måste tänka på att de finns en stor chans att fienden har bildförstärkare och kommer att se en, speciellt om man visar sig mot ljusare ytor, rör sig eller använder IR ljus. När man närmar sig för strid eller inne i byggnader så är det nästan garanterat att åtminstone några fiender kommer att tända ficklampor, eller kraftiga riktade vapenlampor för att se och spana, detta kan innebära döden eller inbränd bild för Gen1, om detta händer så är det ju knappast den som tände ljusets fel att din utrustning går sönder (om det inte är totalt överdrivet starka lampor på alldeles för närma håll). Så använd inte bildförstärkare i sådana situationer, eller rikta snabbt bort dem och använd linsskydd. Det kan ju även hända att den bildförstärkanvändande anfallaren går på ljusminor eller går på en vaktpost som högst troligt har en ficklampa. Det finns även digital NVs, som blir bättre och bättre, men i princip alla har inbyggd IR ljus som alltid är igång, som vanligtvis inte kan ses med ögon men syns bra för andra med NV utrustning. De digital har generellt sämre upplösning och svarthet/kontrast för man tittar på en liten display, men är ljusare, mycket pga de har IR ljus igång hela tiden. Men de skadas inte av kraftigt ljus som vapenlampor och klarar ofta dagsljus utan problem, och digitala natt sikten har även ofta inbyggda inspelning/foto funktioner eller valbar hårkors mm. Men när det gäller bildförstärkare för airsoft spel är det minsta jag rekommenderar en Gen1 kaskad, och då endast som sikte pga dess vikt och storlek, just för den oftast kan användas utan IR ljus, och när en den behöver använda IR ljus är det svagare mängd än en vanlig Gen1+, och det är i samma veva en Gen2 behöver börja använda IR ljus. Finns ekonomi är Gen2 eller Gen3 trevligare och i vissa höljes modeller kan de användas som vapen eller huvud monterad eller i handen, vissa kan byta optik osv för olika förstorning och användning. Men väldigt mycket med bildförstärkare handlar om utnyttja de fördelar tekniken man har tillgång till ger, vad man kan göra för att öka fördelarna samt att försöka motverka nackdelarna som ev IR ljus ger, fokus problem eller dålig bild.


Digital Teknik
Det har senaste åren kommit mer och mer digitala nattseende system, oftast som sikten. Enkelt är det digitala kameror byggda som sikten där ir och ljus känslighet prioriterats, de har ofta en upplösning runt 640x480 eller något mer och man tittar helt enkelt på displayen via okularet, precis som på en digital video kamera. Digitala CMOS sensorer ser rätt brett spektrum och för att foton osv ska bli bra med färger måste filter användas och även en "dålig" kamera i en mobiltelefon med låg pixel upplösning har ett IR filter för färger ska bli bra. Svartvita kameror har det oftast inte och kommer ge annan bild än förväntat och de blir även mer ljuskänsliga än färgkameror med filter som blockerar ljus osv. De digitala billiga som Eyeclops eller den som följde med modern warfare2 var just enkla färgkameror med dålig AGC och upplösning med massa ir dioder. Men de fungerar även om de kunde gjorts bättre och mer effektivare om något tänkt använda dem för airsoft.
För att få en bra bild i mörker har de oftast en IR lampa igång hela tiden på oftast 940nm, för högt för att människor och flesta djur ska se det, och deras höga känslighet och förstärkning gör då att de ser bra bild med sådant ljus, även i komplett mörker utan skrämma djur. Eftersom de är kameror så har de ofta inspelnings funktion och möjlighet byta hårkors mm och de klarar använda 24h om dygnet, de skadas inte av starka lampor men en laser eller direkt riktning mot solen kan givetvis skada dem. Nackdelen är att de mer eller mindre behöver IR ljus, som en Gen1+, men kan använda IR mycket högre upp i området och gör deras 940nm IR ljus svårt att se för Gen1+ mm, medan de ser lägre IR ljus bättre. Tips, om ni kollar på filmer på youtube mm, lyser ögonen på djur i bilden? Då använder de ljus för belysa bilden även om det inte ser så ut.

Bild
Pulsar DigiSight N550 Digital Night Vision Riflescope


Enhetens namn vs enhetens prestanda
En viktig sak som MÅNGA gör fel på är att koppla samman en enhetsmodell namn med en viss prestanda. Exempelvis PVS7, PVS14 osv säger inget om dessa modellernas prestanda, det är bara namnet på just den enhets modellen. Bildförstärkare röret som sitter i avgör prestandan. Och så är det med alla bildförstärkare. Kan jämnföras lite med att bedömma hur bra/snabb en dator är genom att bara kolla på datorlådans design, inte vilken processor, grafikkort osv som sitter i datorlådan som faktiskt avgör prestandan. Det är röret som sitter i höljet som avgör det nästan all prestanda och rör kan oftast rätt enkelt bytas. Det är inte helt lätt köpa bildförstärkare och veta hur bra det igentligen är. Kan vara ett tokfint snyggt hölje utan minsta repa och med kristall ren optik, och röret som sitter i är dåligt. Då har man bara en dålig bildförstärkare. Det som är viktigt är det inte är någon skada alls på optiken, framför allt frontobjektivet, minsta repa eller märken blir problem när det är ljus i bilden som sprids via märken/repor. Likaså är det värt känna till att begagnade militär saker tenderar vara mer använda och utsatta för hårdare användning just för hur militärer använder sådant och därmed har röret också åldrats mer. Att bara gå efter siffror på papper är också rätt meningslöst om man inte har tillräcklig erfarenhet av vad det innebär, och olika människor kommer bedömma olika bildförstärkares bild olika, den som faktist har snäppet bättre bild behöver vara den flesta gillar mest.

Bild Bild
De vanligaste amerikanska: PVS 7D biokular där båda ögon ser samma bild. PVS 14 monokular för ett öga.

Varför är de två ovanför så vanliga? För amerikanska tillverkarna har pumpat ut dem till militären och för civila marknaden under mer än ett årtionde. Finns gott om tillbehör och sådant. Betyder inte dessa höljen/modeller är bästa som finns, bara att de tok mass producerats och är lätta att få tag på. Som exempel kan nämnas att synfältet är 40 grader i dem, de har samma objektiv, och tillverkare gjorde stor sak av att nya PVS21 har nästan 50 graders synfält. Brittiska Nova från 80 talet har 65graders synfält, och det finns andra exempel också. Men bredare synfält gör också att upplösning minskar (tänk pixlar per synfältsgrad). För och nackdelar. Dessa modeller har olika rör format internt, det finns massor med olika format på rör så ska man byta rör måste man skaffa rätt rör format för det bildförstärkare hölje man har. Det finns allting från dåliga slitna billiga Gen2 rör från 80 talet till absolut senaste Gen2+ eller Gen3 pinnacle som kan monteras i dessa höljen, och röret avgör prestandan. Ett annat exempel är GN1 och GN2 som bara är oyckliga modellnamn från norska tillverkaren Simrad, som svenska militären har använt, vissa som testat dem på tyckte de var värdelösa, andra tyckte de var rätt bra. Skillnad? Hur bra rören som sitter i dem är och under vilka förhållande de använts.

Kan också nämnas att terrängen bildförstärkaren används i påverkar, med stjärnljus himmel är det fasen så mycket ljusare på marken nere i afghanistans öppna öken där stjärnljuset kan komma från alla håll, än inne på en svensk smal skogsväg med höga granar på båda sidorna där bara en smal del av himmel kan ses. Har då amerikanska soldater problem med sina Gen3or i afghanistan kan ni räkna med det oftast blir värre inne i svensk granskog. IR ljus har sina fördelar.



Huvud monterad eller vapensikte?
Är det så man vill ha en huvudhängd bildförstärkare så behöver man känna till lite mer, att fokusering är kinkigt, allting kommer inte vara skarp, det är optik och bara visst avstånd kommer vara i fokus/skarpt, precis som på en kamera bild, antingen ser du ok på långt avstånd, mellanområdet eller det som är närma dig. Du kan missa en gren precis framför dig, för den är för suddig för att kunna ses, samtidigt som du kan se träd och människor 30-100m bort. Det vanliga är att man ställer in fokus för långt avstånd och får lära sig använda det på det sättet, visst kan man fokusera om för att läsa en karta eller kolla på något närma, men generellt så håller man den på lång/oändlig fokus mesta av tiden, hålla på ställa om fokus hela tiden är motproduktivt, så med huvudmonterad bildförstärkare räkna med lägga många timmar med att använda det för att kunna gå med mer lätthet i ojämn terräng och lära sig tolka det man ser. Vitt ljus ge annat fokus än IR ljus, så ser du skarpt med normalt ljus kommer det bli lite suddigt om du tänder IR ljus och tvärt om.

Ett monokular som PVS14, Mono-T mfl är rätt effektivt då man fortfarande ser normalt med det andra ögats mörkersyn och uppfattar närområdet lättare, men många människor har problem med att hjärnan inte alls gilla bara ha skarp ljus bild för ett öga och kan ge huvudvärk, ansträngda ögon osv. En biocular som PVS7 där båda ögonen ser samma ljusförstärkta bild är generellt mer avslappnande för hjärnan, men man är helt blind utanför NV bildens 40-45 graders synfält och kan inte så lätt se om det är IR ljus eller synligt ljus därborta osv, och att ta av/på bildförstärkare kan bli rätt tjatigt. Men i vilket fall så är djupseendet helt borta och gå på ojämn terräng där marken inte är i fokus kan blir att stapla omkring med känsel, det kräver många timmars träning för att gå omkring lätt med bildförstärkare. Ett rent binocular, dvs där varje öga har egen bildförstärkt bild, ger djupseende, gör det enklare uppfatta markkonturer och föremåls avstånd på närma håll, samt mer avslappnande för hjärnan, men kan ge problem med fokuseringen för båda ögon samt är generellt dyrare och tyngre enheter att bära på huvudet.

En huvud monterad bildförstärkare kommer kräva något sätt att bära den på huvudet, och för oss airsoftare kan det bli problem, hjälm är det klassiska folk tänker på, men långt från alla gillar spela med det, och det är inte säkert det blir så stabilt heller, för bildförstärkare är runt 0.5-1kg vikt framtill på en arm, så hjälmar mm tenderar röra sig och glida ner, motvikter, bättre design av hjälmkuddar och hakremmar hjälper, men räkna med att behöva spänna ner hjälmen bra. Det finns headmounts eller facemounts, en vanlig är en amerikansk för PVS serien som fått det föga smickrande namnet "skullcrusher" (skallkrossare), blir lätt jobbigt och huvudvärk efter några timmar med sådan på skallen, men stabilare än flesta hjälmar. Men vissa face/headmounts blir problem för airsoftare för vi måste ha ögonskydd, och inte säkert de är gjorda för att fungera med det. Sedan tillkommer problemet med att generellt så är inte bildförstärkares okular gjorda för använda med ögonskydd, speciellt inte tjocka goggles, så inte säkert man ser hela synfältet mm. Tänk också på att man måste titta sig omkring med hela huvudet, bildförstärkaren sitter fast framför ögat, så det blir svårt att se i för stor vinkel uppåt/nedåt eller åt sidorna, men man får åt andra sidan lite träning för nackmusklerna. :)

Huvudmonterad bildförstärkare har fördelen mot sikte med att man hela tiden har den framför ögat, så mycket effektivare vid spaning eller förflyttning för att upptäcka rörelser, former eller kortvarigt IR ljus med, för du ser hela tiden en bildförstärkt cirkel dit du tittar. Med huvud monterad bildförstärkare är inställd vapenmonterad lasersikte (helst IR) mer eller mindre ett krav. Använda rödpunktsiktet mm på ett vapen är inte lätt, för bildförstärkaren sitter fast rätt framåt framför ögat, inte i den normala skjutställningen, och flesta rödpunkt/holo/reflex sikten tappar för mycket ljus, speciellt i redan mörka förhållande som stjärnljus och kan lätt göra man ser målet i bildförstärkare men bländas eller blockas och tappar målet när man försöker sikta. Så det kräver mer kring utrustning, men är åt andra sidan mer spanings/stridseffektivt och kunna träffa A4 papper 35m bort med singelskott mitt i natten är förvånansvärt underhållande. ;)

Ett vapensikte är generellt mycket lättare lära sig använda och spela med, för de riktiga bildförstärkande sikten är oftast gjorda för större "eyerelief", dvs använda med längre avstånd till ögat för rätt skjutställning, som bonus fungerar de oftast bättre med ögonskydd än många huvudmonterade. Sedan har vapensikte den fördelen att man slipper problem med huvudmontering, hjälm eller head/facemount, och att hjärnan/ögon kan bli ansträngda av hela tiden ha en bildförstärk bild framför ögat. Man använder normal nattsyn när man tar sig runt och får bättre uppfattning av omgivning i närområdet, och sikten har ofta 2-4ggr förstorning, gör det lättare identifiera mål samt hårkorset gör man kan skjuta utan använda avslöjande laser mm. Nackdelen är att bildförstärkande sikten tendera väga och ta plats, 1.2 - 1.8kg är vanligt för bildförstärkande sikten, mer för ett kaskad sikte, och pga vikten kommer de flesta bara lyfta upp och sikta/spana vid vissa tillfällen, vilket gör det svårt att upptäcka rörelse eller former mot huvudmonterat. Om du går med bildförstärkaren nere utan använda den, hur mycket nytta har du av den?



Värmeseende utrustning (Thermal)
Värmeseende teknik handlar om att se "ir ljus" i området 7000-15000nm (7-15µm), vilket är långt ovanför det synliga området eller den del av IR området som bildförstärkare ser (ca upp till 1000nm). ALLTING som har en temperatur över absoluta nollpunkten -273 celcius kommer utstråla värmestrålning, det är det du känner som värme från en lägeeld som värmestrålning eller från solen som värmer upp, precis som ljuset lyser upp (och detta efter passerat genom rymdens kalla vakuum till jorden). Så även allting i omgivning strålar ut lite energi beroende på dess värme och utstrålnings faktor, och värmeseende teknik gör en bild av detta, där olika objekt som har olika temperatur, värmeutstrålning eller värme reflektion kommer synas olika mycket, och nej, det behöver inte vara en cool färgbild, det är bara ett sätt att enklare presentera och visa skillnader i temperatur med färg istället för gråskala om målet är visa små temperatur skillnader, det som är blått måste inte vara kallare än det röda, handlar helt om vilken bildbehandling man valt göra och vad man vill särskilja. Är målet att se små skillnader i temperatur används ofta en färgskala, just för mänskliga ögat har lättare avgöra färgskillnader än skillnad i ljusstyrka, men är det militära system används oftast gråskala, för vi uppfattar lättare omgivningen i gråskala än färger. Se en svartvit film är inga problem tolka bilden, att se samma film där allting är lika ljust bara olika färger är mycket svårare att tolka för hjärnan. I gråskala bild används ofta White Hot, dvs ju varmare/mer utstrålning det har, desto ljusare/vitare, men mycket teknik har också Black Hot, där varmare är svartare och mörkare, återigen alternativ för ögat har lättare se skillnader i mörker skalan än något som är ljust försvinner mot det helt vita som bländar oss. För och nackdelar med båda och det finns många varianter med färg inlagt också.

Värmedetekterande/seende utrustning är äldre än bildförstärkande tekniken, redan 1894 kunde en vetenskapsman med lab utrustning detektera en ko på 400m och detta innan elektronik och förstärkande teknik som elektronrör var upptäckt, med en lins av saltkristall och detektor i form av vridspole instrument. Innan WW2 hoppades britterna på använda detektor system för upptäcka flygplan, och hade system som kunde se ett jaktplan på 30km avstånd, men radar utvecklades och var betydligt effektivare i den rollen. Men har hänt lite på området sedan första sensorn på ca 120år. Det finns två tekniker för skapa en bild, skannande system som har en sensor och sveper av synfältet, och focal plane array (FPA) tekniken så kallad "stirrande" teknik som ser hela synfältet direkt, tänk skillnaden mellan gammal scanner (eller printer) där bilden skapas del för del eller en digitalkameras sensor som fångar den på en gång. De första värmeseende utrustningen som skapade en bild var mekaniskt scannande system. En sensor som kyldes ner till runt -100 till -200C och sedan ett aluminium spegelsystem som gjorde att sensorns synfält svepte över ytan man ville få en bild av, och som sedan ritades upp för ögat, och detta skedde väldigt snabbt. Sker det bara snabbt nog så hinner inte ögat se det faktiskt bara är en punkt, utan uppfattar hela bilden på en gång. Det är den principen en analog TV eller monitor gör. En elektronkanon i bildröret sveper utav attan från sida till sida och sakta ner, linje efter linje, och börjar sedan om från början, runt 25-80ggr i sekunden skapas en ny bild. Nackdelen med mekanisk scannade system är flera, men mest att sensorn hade väldigt lite tid på sig för varje punkt i bilden, känsligheten av låg, så de behövdes kylas ner kraftigt för att få en ok signal vs bakgrundstemperaturen på sensorn mm. Men tekniken är på väg ut med dagens okylda system med värmekameror enligt FPA metoden. Men ett kylt FPA system är fortfarande bättre än ett okylt, anledningen är brus i elektronik, men kylningen kan göras med en halvledande TEC istället för flytande gas system. Senaste 15 åren har små digitala FPA system blivit vanligare och billigare, drar mindre ström och har fått högre upplösning efterhand samt känsligare sensorer. Finns flytande gas kylda sensor element för de riktigt känsliga militära systemen. Vanligtvis kan man se att bilden "stelnar till" eller "fryser" under ca 2s med halvminuts mellanrum om man tittar i ett modernt system, detta för att sensorn ska kylas ner och indexeras mot en referens yta, oftast en "spegel" som mekaniskt fälls ner framför sensorn.

Värt att känna till är att värmeseende teknik INTE är en "Win-button" för airsoftspel. Klart det har fördelar, men det har sina nackdelar också, som att vanlig grönskande terräng har samma index, dvs det blir samma färg/grå massa, trädstammar kanske syns men generellt ser en bildförstärkare betydligt bättre terräng information om det inte är mycket mörkt. Det kräver rätt mycket erfarenhet för att effektivt lära sig tolka en värmebild, för allting kommer förända sin temperatur med solsken, stenar är som känt varma hela natten, och tekniken kan se stenar under tunn mossa mm, vatten som är svalare än omgivningen dagtid kommer vara varmare på natten och därmed också ljusare. Regnar det kommer det lätt bli en grå smörja pga allting är nerkylt av vattnet och fuktigt, dvs fått vattens utstrålnings/reflektions index också. Oavsett vad Hollywood och filmer säger så kan man inte se genom en vägg, man kan se reglar i en tunn vägg, eller om det är värmeläckage pga dålig isolering, men inte en människa inomhus lutandes mot en isolerande vägg, kan inte heller se genom en glasruta, hade glasrutor varit genomskinliga för värmestrålning hade inte växthus fungerat och det hade varit tokkallt på vintern med glas fönster i ett hus. Gå barfota på inomhus plast golv och det går att se svaga varma fotsteg flera minuter efter. Klart det kan vara effektivt upptäcka varma varelse mm i öppen terräng, beror dock på upplösning, bakgrund och hur stor skillnaden är, men den igentliga fördelen med värmeseende teknik är generellt detektering av varmblodiga varelser, inte identifiering eller för se omgivningen. En bil som kör med helljus tända kommer upptäckas på långt avstånd en natt med vanlig syn, men kommer inte kunna ses med värmeseende kamera förrän motorns varma utstrålning blir kraftig nog för värmeseende att upptäcka. Värmeseende kamera kan inte se ljuset från vita lampor eller ir lampor/lasers, men det går att se en lampa som varit tänd så länge den blivit varm som en ljusare punkt.

Sedan kommer tekniska begränsningar och kostnader: Värmeseende teknik tenderar äta batterier. Ett CR123 kan driva en bildförstärkare i 50-150h, men ett värmesikte i kanske 2-4h. De har generellt låg upplösning, 160x120pixel är rätt vanligt, steget ovanför är 320x240pixel sedan finns det med bättre upplösning, men priset stiger mycket efterhand. De billigaste tenderar ha 80x60pixels upplösning och sämre uppdaterings frekvens. Optiken är ett problem också, antingen används germanium linser eller billigare hög ir transparent plastlinser, men inget är billigt eller väldigt hållbart, och det går inte använda polykarbonat/plexiskydds linser för airsoft heller (de släpper inte genom hög IR värmestrålning). Som exempel kan nämnas en 3x afokal lins, till ett PVS7/14 bildförstärkare ligger de på 2000-3000kr, motsvarande 3x afokal germaniumlins för värmeseende oftast 9000-15000kr.


Laglighet
I sverige finns det inga begränsningar för vad en privat person får äga och använda, men det finns begränsningar i exempelvis jakt med bildförstärkare mm. Däremot är det vanligt med olika lagar i andra länder, finns exempelvis flera europeiska länder där allting annat än Gen1+ är förbjudet för privat personer, bla spanien, grekland mfl. Så om ni ska iväg och spela i andra länder, var försiktiga med vad som tas med genom tullar. ITAR är välkänt och har välkända problem, och äligt talat faller det mesta under ITAR, mer eller mindre allting som tillverkats, anpassats eller använts. En kamera eller vanlig kikare eller vissa skruvar täcks av ITAR. Skämtar inte. Prova läsa det, finns att ladda ner i PDF, ITAR 121 category 12 (XII) täcker bildförstärkare. Gen2 eller senare står specifikt, lika så fotokatod ämnen osv. Gen1 täcks inte av ITAR, men kan ändå falla under ITAR pga dess utveckling eller användning tillbaka i tiden. Om något är framtaget för, används av eller kan användas för sekundära syften faller det under ITAR och får inte säljas utanför usa utan export tillstånd av staten, till utländska medborgare mm, det är faktiskt olagligt att visa och låta en utlänning testa en gen3 bildförstärkare. Sälja en ficklampa med IR led är olagligt, men samma ficklampa med en grön led istället för IR led är ok. Och oftast kan man byta ut den gröna mot en IR själv. Utdrag nedanför:

- - - - - - - - -
* (b) Lasers specifically designed, modified or configured for military applications including those used in military communication devices, target designators and range finders, target detection systems and directed energy weapons.
* (c) Infrared focal plane array detectors specifically designed, modified or configured for military use; image intensification and other night sighting equipment or systems specifically designed, modified or configured for military use; second generation and above military image intensification tubes (defined below) specifically designed, developed, modified or configured for military use, and infrared visible and ultraviolett specifically designed, developed, modified or configured for military application. Military second and third generation image intensification tubes and military infrared focal plane arrays identified in this subparagraf are licensed by the DOC (ECCN 6A002A and 6A003A) when part of commercial systems (ie those systems originally designed for commercial use). This does not include any military system comprised of non-military specification components. Replacement tubes or focal plane arrays identified in this paragraph being exported for commercial systems are subject to controls of the ITAR.
Note: Special definition. For purpose of this sub paragraph, second and third generation image intensifier tubes are defined as having; A peak response within the 0.4 to 1.05 micron wavelength range and incorporating a microchannel plate for electron image amplificon having a hole pitch (center to center spacing) of less than 25 microns and having either ;
(a) An S-20, S-25 or multialikali photocathode; or
(b) A GaAs, InGaAs or other compound semiconductor photocathode.

* (e) Components, parts, accessories, attachments and associated equipment specifically designed or modified for the articles in paragraphs (a) through (d) of this category, except for such items as are in normal commercial use.
- - - - - - - - -
Det är sjukt hårda straff som kan appliceras. Kolla exempelvis GAO-09-725T military and dual use. Har dokument på säljare som sålde 5st Oscilloskop till företag i Israel, och Oscilloskop kan ju användas för att utveckla vapen, dvs det går under ITAR. Han fick $50000 i böter, 3års villkorligt och 250 timmars samhällstjänst. För er som inte vet vad oscilloskop är kan jag nämna det är det näst vanligaste mätinstrumentet inom elektronik efter multimetern. Jag har två hemma.



Förkortningar:
AGC - Automatic Gain Controll, anpassar förstärkning för att inte överförstärka eller under förstärka när omgivningen ändras.
ABC - Automatic Brighness Controll, ungefär samma som AGC, men anpassar så ljusstyrkan inte ska blir för stark eller försvag.
BSP - Bright Source Protection, innebär oftast att något väldigt ljus för snabbt helt enkelt stänger av tills enhet startas om. Ni som vill se effekt av det kolla in Generation Kill när de kör bil och har explosioner framför sig, föraren klagar på hans NV stänger av sig hela tiden.
Autogate - Nätdels styrning där Gen2/3 rör styrs väldigt snabbt med begränsad mängd energi per tidsenhet, om det är mörkt påverkar det inte, men blir det ljust så begränsas energin som röret kan laddas upp med och förhindrar röret skadas av att användas i ljusa omgivningar, kan i princip användas i dagsljus utan röret tar skada av det.
Light Cut Off - Sensor i höljet, vid för högt ljus så stänger enheten av sig, eller hindrar bildförstärkarens rör få ström.
AN/PVS - Förkortning i amerikanska JETDS: P - Portable, V - Visual, S - Detecting and/or range bearing, search
AN/PEQ - Förkortning i amerikanska JETDS: P - Portable, E - Laser, Q - Special, or combination of purposes
NVG - Night Vision Goggle
NOD - Night Observation Device
NVS - Night Vision Scope
ANVIS - Förkortning i amerikanska flygets standard för hjälmmonterad bildförstärkare för piloter, även om används i annat.
IR - Infrared, ljus ovanför röda ljus spektrumet.


Och alltid värt att tänka på: För och nackdelar med allting, och som jag skrev ovan, mycket teknik/taktik är utnyttja fördelarna och minska nackdelarna en teknik ger. Du kan kanske inte se vad som skjuter på dig i mörkret och du tycker du borde vara osynlig, men den som skjuter kanske ser dig som om du haft neonljus på dig.

Lite användbara länkar:
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... f=75&t=829 - Lite om nattspel
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... f=75&t=822 - IR lasers och lampor
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... f=75&t=823 - Recensioner av PEQ, DBAL mfl.
http://airsoftsverige.com/forum/viewtop ... =15&t=5339 - Lite diskussion om lasers och säkerhet
Senast redigerad av 2 Thinker, redigerad totalt 0 gång.
This space intentionally left blank

Achilles
Inlägg: 94
Blev medlem: mån maj 14, 2012 1:36 pm

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Achilles »

Fantastiskt bra information!

Keep up the good work!
www.battlegroupmyrmidon.com De Oppresso Liber

DaToolBox
Inlägg: 64
Blev medlem: sön jul 29, 2012 1:59 pm

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av DaToolBox »

Denna tråd borde ligga klistrad, Då den innehåller mycket matnyttig och bra information.
M.v.h.
Charles a.k.a DaToolBox "The Father of Wulfjawz"
I'm just an old fart, Trying to cope with today's reality
Mina affärsredovisningar

Setharakthe
Inlägg: 37
Blev medlem: mån maj 14, 2012 12:02 pm

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Setharakthe »

Wow... det där gav mycket matnyttig information :) röstar på lite klister på den!!!

Tamaz
Inlägg: 95
Blev medlem: mån maj 21, 2012 12:40 pm

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Tamaz »

Någon som vet vad de olika varianter som försvaret använder har för rör/tillhör för GEN? (om det nu inte är samma modeller med olika innanmäten)

Jag gissar att ganska många någon gång fått titta genom någon sådan så om någon med kunskap vet vad de olika modellerna faller in i ovan beskrivning kan det nog vara en bra utgångspunkt för många som tittar på att skaffa något eget.
Lag: [saft] och [STAG]
Mina affärsredovisningar

Helix
Inlägg: 149
Blev medlem: tis maj 15, 2012 8:45 am

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Helix »

försvarsmakten använder idag Monovaren som oftast har en holländsk tub XR4 från Photonis, vissa enheter har dock fått XR5 tuben, båda två bygger på Gen2 teknik men har klart bättre värden än amerikanska gen2...
Honey, i always go full retard!
"Ohh, no its ok, i ser dick all the time in my work!"

Robe
Inlägg: 62
Blev medlem: tor maj 24, 2012 7:09 am

Re: Bildförstärkare - Tekniken [NVG, Night Vision, Thermal]

Inlägg av Robe »

Var det inte en Grekisk leverantör av de "PVS-14"en? Som det var mycket problem med?

Skriv svar