Guide - Puxing PX-A6

Thinker
Inlägg: 236
Blev medlem: tis maj 15, 2012 2:17 pm

Guide - Puxing PX-A6

Inlägg av Thinker »

Guide - Puxing PX-A6
En guide för att använda och programmera en Puxing PX-A6, och till viss del användbar information för andra radios.

Puxing PX-A6 finns för två olika frekvensområden: 136-174MHz eller 400-470MHz, och den har minne för 128 kanaler (kan även spara FM stationer), vilket är mer än tillräckligt för de UHF kanaler vi använder i airsoft (84st). Antennen är halv längds och en bättre antenn gör klar skillnad i känslighet, men för denna radio är storlek mer prioriterad än maximal räckvidd, därav liten antenn. Antenn kontakten är tvärt emot PX-777/888, Wouxuns mfl, då denna radio har antenn med male SMA. Bandbredden kan väljas mellan Wide (25.0kHz) eller Narrow (12.5kHz) och den har valbar stepping 5kHz, 6.25kHz, 10kHz, 12.5kHz, 20kHz, 25kHz, så UHF modellen går att programmera till PMR rätt. Batteriet är ett mobil telefon batteri, BL-2R Li-Ion 3.7V 1100mAh och verkar ha väldigt bra drifttid även om jag inte gjort många långtids tester. Laddning sker från 5V USB uttag med kabel som kopplas in i litet 2mm uttag på sidan av radion. Uttag för headset är 4 polig 2.5mm.

Kort omdömme: Det är en riktigt billig radio, ca 300kr, och kompetent kompakt radio med ungefär samma funktioner som en vanlig PX-777 och som är enkel att använda och programmera, och mer användarvänlig radio än många andra stora programmeringsbara som FDC mfl. Mycket kompakt, jämnfört med min normal stora hand är den är kortare än min handflata och jag kan ta ett grepp med tumme/pekfinger runt dess kropp. 84mm x 48mm x 25mm och 130g. Den är mindre än de Cobra/Alan/Binatone PMR jag har. Full programmering, inklusive kanal namn, kan göras utan dator programmering även om det inte är speciellt kul att programmera 84 kanaler på det sättet.


Beskrivning av radion

Bild

På toppen av radion sitter förutom antennen även uttag för headset och en Off/On-Volym ratt. Det sitter en liten lysdiod framför antenn/uttaget som lyser orange när radion sänder och grönt när radion tar emot.

På radions vänstra sida sitter övers en stor knapp för [PTT] (Push to talk), tryck in för att sända med de valda inställningarna. Under den sitter en liten svart knapp som kallas monitor [Mon] som är för att tillfälligt koppla väck brusspärren medan den hålls inne för höra svaga sändingar så de inte hackas upp. Den nedre knappen är en kombination, tryck för ljus av/på, håller in för starta scanning (UP/DN knapparna ändrar scan riktning).

På radions högra sida sitter under gummiskyddet ett uttag för laddning.

På fronten sitter överst en display och under display radions fyra huvudknappar, en orange [Menu], och svarta [Enter/Lock], [UP] och [DN] (Down). Under där sitter högtalaren och mikrofonen sitter uppe i vänster hörnet under [Enter/lock].
[Enter/Lock] - Knapplås. Håll inne i 2s för att antingen låsa upp eller låsa knappsats.



Display Information
I överkanten på displayen finns några symboler som kan visas. En liten hänglås längst upp till vänster visar om radions knappar är låsta. Jämte finns en CT för CTCSS aktivt och en DT för DCS aktivt, och jämte finns en liten +/- symbol om sändarens frekvens är över eller under mottagarens frekvens, är det samma visas inget, och uppe till höger finns det en liten 3 siffrig räknare för minnes position eller för läge i menyn, denna 3 siffror yta visar också en liten o för valt alternativ inne i menyer, längst upp till höger finns en batteriindikator.

I mitten finns en stor 6 symbol text/siffror display som visar menyer, frekvens, kanalnamn osv beroende på lägen.

Under mitten finns några små symboler också, Save visas om batterisparning är aktivt, Vox om det är aktivt, Pri om det är aktivt osv. Längst ner till vänster finns en stor FM indikator som visar om FM läge är valt och jämte finns en ungefärlig relativt signal styrke indikator och sändare effekt skala.



Radio Mode
Radion har 2st huvudläge för använding, minnespositions läge för programmerade kanaler eller frevensläge där man direkt byter frekvens osv eller har minnespositioner tillgängligt. Man byter läge genom att hålla inne [Enter] när radion startas upp.

Kanal läge används för att bara använda de programmerade kanalerna och gör det möjligt att se det programmerade kanal namnet också.

Frekvens läge gör det möjligt att ställa in en kanal med alla inställningar för frekvenser för mottagning/sändning, frekvensskift, stegning, bandbredd och undertoner mm tillgängligt i meny. När man är i frekvens läge kan man byta mellan programmerade kanaler eller ren frekvens inställning via kort tryck på [Enter]. I frekvens läge så stega radio upp [UP] och ner [DN] i frekvens med, håll in för snabbstegning. Det går även stega upp hela MHz, håll inne [Menu] tills heltal siffran på display blinkar för att snabbt stega upp och ner i 1MHz steg. Det är i frekvensläge man gör inställningar för en kanal för att sedan spara allting på vald minnespositon, och det är i kanal läge man kan ändra och spara kanalens namn.

Radions alla inställningar och programmering kan nollställas genom att hålla inne [Menu] när radion startas upp, RESET? visas och [Enter] nollställer då allting.



FM radion
Puxing PX-A6 har en inbyggd känslig FM radio som antingen kan lyssnas på separat eller gemensamt med vald radiokanal eller frekvens där normalt så lyssnar man på FM radions inställda frekvens, men om man trycker på [PTT] för att sända eller om radion tar emot något så kommer radion växla till komradio läge, och efter viss tid så går den tillbaka till FM läge. FM tänds på display när detta är aktivt.

För att starta FM läge så är det bara att gå in i meny [Menu] och stega fram till FM i menyn, trycka på [Enter] och välja frekvens med [UP] och [DN] knapparna, eller aktivera scanning med nedre sidoknappen och scanna upp eller ner tills radiostation hittas. Så länge inget säger något på kommunikations kanalen eller man själv sänder så är FM radion igång på vald frekvens.



Meny funktioner
Inne i menyn finns det inte möjlighet att ändra alla alternativ eller se alla alternativ, det beror på vilket läge radion är i. I minnespositions läge kan man exempelvis inte ändra bandbredd och annat som hade påverkat kanal inställningarna, men ändra ljus, beep osv går bra, och i frekvensläge kan man inte skriva in kanal namn. För att gå in i meny tryck på [Menu] och välj sedan vilken funktion man vill ändra eller titta på genom med [UP] och [DN] knapparna. Vill man gå in och ändra alternativet trycker man [Enter] och kan då med [UP] och [DN] knapparna stega mellan alternativen, tryck på [Enter] för att välja och [Menu] för att gå tillbaka till meny läget eller helt ut ur menyn. Vald funktion visas med lite runt "o" jämte batterimätaren ovanför alternativen.

01 _ MR, Memory - För att spara på inställningar i minnet, positions siffrorna blinkar och platsen kan ändras med [UP] och [DN] knapparna, tryck på [Enter] för att spara.
02 _ Del, Delete - För att ta bort ur minnet, positions siffrorna blinkar och platsen kan ändras med [UP] och [DN] knapparna, tryck på [Enter] för att ta bort vald kanal.
03 _ SQL, Squelch - Brusspärr, högre siffra desto starkare signal krävs för öppna och man ska höra.
04 _ POW, Power - Sändarens uteffekt Low (ca 0.5W) eller High (ca 2W).
05 _ PRI, Priority Scan - Radion scannar fram och bevakar samtidigt priority channel.
06 _ S-D, Shift Direction - Frekvens offset, 0 eller + eller -. Gör att radion kan sända på en frekvens och ta emot på annan, hur mycket beror på inställning i meny "16 _ DIFFR".
07 _ T-R
08 _ STEP, Stepping - Frekvensstegning (5kHz, 6.25kHz, 10kHz, 12.5kHz, 25kHz).
09 _ VOX: Röstaktiverad sändning: Högre siffra desto kraftigare ljud krävs för automatisk sändning.
10 _ FM, FM radio - 87.0-108.0MHz, styr med [UP] och [DN] knapparna, scanning fungerar och kanaler kan sparas på 15 minnespositioner. Känslig mottagare även med korta orginal antenn.
11 _ BEEP - Knapp Beep av eller på.
12 _ R-CDC/T-CDC - Inställning för CTCSS/DCS subkanal toner, först ställs mottagning R-CDC in, sedan T-CDC för sändning innan man kommer ut i huvud menyn igen. Tar tid att stega genom alla alternativ med bara [UP] och [DN] knapparna.
13 _ LAMP - Belysning av, på eller automatisk.
14 _SCANS - Scan Settings, TO, CO, SE. Avgör när scan går vidare eller inte alls. TO - Tid, fortsätter efter viss tid, CO - Carrier, när sändning försvinner fortsätter scanning, SE - Single, slutar scannar när den hittar en aktiv kanal.
15 _TOT - Time Out Time. Off eller 1-7min. Tidsbegränsad max sändningstid på en gång.
16 _DIFFR - Frekvens skifte i MHz mellan mottagning/sändnings frekvens.
17 _ W/N - Bandbredd, Wide (25.0kHz) eller Narrow (12.5kHz).
18 _ SAV - Batteri sparning läge.
19 _ NM SET, Name Set - Skriv in kanal namn, skrolla bokstav/siffra med [UP] och [DN] knapparna, tryck på [Menu] för att välja nästa bokstav/siffra, tryck på [Enter] för att spara. 5 bokstäver/siffror.
20 _ NAME - Antinge se alpha tag, dvs bokstavs namn på kanal man skrivit in (LPD23) eller minnes kanal siffra (CH-053).



Programmera PX-A6 i manuella läget
Manuell programmering går till så man väljer frekvensläge på radion, gör frekvensinställning, väljer wide/narrow och allting annat och sparar sedan inställningarna på valfri minnes position. Att lägga in kanaler när man bara ändrar ett frekvenssteg åt gången är rätt enkelt och snabbt, men det kan lätt hända man glömmer bort sig och sparar över på fel minnesplats eller stegar för mycket. Verifiera oftast. Skulle rekommendera man går efter en lista så man ser vilken frekvens och inställning det ska ligga på en viss minnesplats.

När väl man har programmerat kanalernas inställningar kan man byta till kanalläge på radion genom att stänga av, hålla inne [Enter] och starta om. Det går då att skriva in kanalnamn för varje programmerad kanal genom att gå in i menyn och använda 19 _ NM SET, skrolla bokstav/siffra med [UP] och [DN] knapparna, tryck på [Menu] för att välja nästa bokstav/siffra, tryck på [Enter] för att spara. Tänk på bara 5 bokstäver/siffror för kanalens namn men för våra vanliga kanaler är det enkelt, LDPxx, PMRxx och SRBRx får plats (även JAKTx) på VHF modellen.



Programmera PX-A6 med dator
Drivrutiner för både radio apparater och programmerings kabelns ev USB to Serial adapter.
http://www.409shop.com/shop_displaynews.php?id=292

Kommer för denna korta guide anta att en windows dator används för att programmera med.

För att programmera radion via dator krävs dels programmerings mjukvara som laddas ner och installeras, dels oftast en drivrutin till programmeringskabeln. Det finns två typer av vanliga programmerings kablar, seriell med 9pin D-sub kontakt, men numera är det vanligare med USB kontakt. Ett återkommande problem när folk ska använda USB dator programmerings kabel till radios är att kabeln behöver en drivrutin och de inte vet vilken de ska ha eller Men USB programmerings kabeln har bara ett inbyggt USB till seriell chip i sig och fungerar mot radion som en seriell kabel och detta chip är det som kräver en drivrutin i vissa operativsystem. Generellt sett så är dessa chip standardiserade och nästan vilken USB to serial drivrutin fungerar, Prolific PL2302 är en vanligt använd. Samma programmeringskabel kan användas till flesta Wouxun radios också. Det finns olika programmerings mjukvaror, som är lite olika.

COM port
Det lättaste sättet att kolla om programmet kan prata med radion korrekt är att prova läsa det som är programmerat i radion och överföra det till programmet. Tänk på att rätt "com" port måste väljas, fungerar det inte med en så prova med annan. Det kan hända att drivrutinen installerats med en port som ligger utanför programmets alternativ, som "com port 15" mfl. Det går då att ändra i exempelvis windows "enhetshanteraren", kolla under "Portar (COM och LPT) så kommer det stå något som "prolific USB-to-Serial Comm port (COM7)", välj egenskaper, avancerat och där kan annat nummer väljas.

Välj "read from radio", troligen kortkommando CTRL+R inne i programmet och en ruta dyker upp med en [Start] knapp för att överförning ska börja eller [Cancel] för att avbryta. Fungerar programmets kontakt med radion kommer en stapel/laddnings mätare stega upp tills allting är överfört. Samma procedur vid programmering till radion. Om radion tar emot signal under tiden som överföring sker kommer överföringen avbrytas. Undvik ligga på en frekvens med mycket störningar eller kommunikation när programmering eller läsning från radion ska ske.

Alternativ i programmet
Det stora tabell liknande fönstret i programmet är de inställningar man läst från eller vill programmera till radion, det kan se lite olika ut beroende på program version, men en rad i horisontal led är en programmerad kanal.
CH, minnespositions siffran.
Recieve eller Rx frequency, mottagningsfrekvensen
Transmitt eller Tx frequency, sändningsfrevkensen.
Rx Tone är mottagnings subton (CTCSS/DCS), det kan även stå QT/DQT Dec.
Tx Tone är subton för sändning (CTCSS/DCS), det kan även stå QT/DQT Enc.
W/N är bandbreddsval: Wide 25kHz, eller Narrow 12.5kHz (bara PMR använder 12.5kHz narrow)
Scan fältet är om kanalen ska läggas till för "Priority scan" funktionen.
Tx Power är sändare effekt, high (hög) eller low (låg)
Busylock gör att radion kan hindras från att sända om någon redan sänder på kanalen, eller om det inte finns rätt subton (QT/DQT).
Name eller Channel Name är vilket namn på kanalen radions display ska visa, som "PMR01" eller vad man tycker är lämpligt.



Några vanliga problem och tips
Inget speciellt att tillägga för denna radio.
This space intentionally left blank