Sida 1 av 1

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: fre jul 18, 2014 11:41 am
av v1per
Då hade jag nog köpt en ESEE, de har livstids garanti och ersätter kniven om den mot all förmodan skulle gå sönder på något sätt - oavsett om du har kvitto eller inte eller om du inte är den första ägaren till kniven. Extrema Ratio gör coola knivar, men de är dyra och har långt ifrån lika bra garantier.

Arnold använder en ESEE-kniv i sin senaste film, Sabotage: Bild

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: mån jul 21, 2014 7:53 am
av Scotty
Vet någon vilken Esse-modell Arnold använder?

@Seamaster, Strider verkar vara ett bra märke. Är mest ute efter fixed blade, någon modell du kan rekommendera?

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: mån jul 21, 2014 8:35 pm
av pompe88
Det här går säkert helt emot allas kniv vanor här på forumet men avfärda inte det jag säger bara för att det inte är modernt o coolt.

Jag vill slå ett slag för knivar med blad av kolstål ! ni vet den där typen som rostar lätt o inte håller en egg lika länge som rostfritt. Alla knivar blir slöa förr eller senare bara att acceptera. Visst, modernt segt rostfritt håller kanske en egg någon månad längre men när den väl blivit slö är det mycket bökigare att få till en egg man kan raka sig med igen. En kolståls kniv är extremt lätt att få rakblads vass behövs inga diamant brynen eller jiggar räcker ofta med att strigla den då o då o underhålls bryna ibland.

Knivar jag jobbar med o verkligen använder särskilt sådana som skall skära i material typ kött, läder o linande använder jag bara kolstål och brant eggvinkel anser de är helt överlägsna moderna "taktiska" knivar så är det en kniv du skall skära saker med kör på kolstål !

Fällknivar då rekomenderar jag Opinell NO9 rekomendera alla att ha en kolstål Opinell i sin packning om inte annat så till matlagningen eller när du behöver en verkligt vass kniv (brant eggvinkel) slidkniv där kör jag med nordisk typ från lokal smed.

caveat: till grovjobb som bryta, hacka, avverka så är den här typen av kniv inte att rekomendera gå på råden ovan då men skall saker skäras med kniven kör på kolstål. det är därför 1 kniv aldrig är nog

Bild

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: mån jul 21, 2014 8:48 pm
av Redstar
Jag har personligen ingen erfarenhet av knivar, men har kollat ett tag nu på en kniv som inte är så jädrans dyr: http://www.knivbutik.se/fallknivar-fick ... iv-dt.html
Den verkar skön att hålla, och bladet är fällbart, vill man ha nåt större finns ju alltid den licensierade Rambo First Blood II-kniven;) http://www.knivbutik.se/bowieknivar/998 ... ood-2.html

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: tis jul 22, 2014 7:15 pm
av jinky
Redstar skrev:Jag har personligen ingen erfarenhet av knivar, men har kollat ett tag nu på en kniv som inte är så jädrans dyr: http://www.knivbutik.se/fallknivar-fick ... iv-dt.html
För samma peng får du en av Spydercos budget knivar.
http://www.knivbutik.se/fallknivar-fick ... blade.html
Eller ESEE Zancudo http://www.knivbutik.se/fallknivar-fick ... ncudo.html

Re: Kniv - rekommendationer önskas

Postat: ons jul 23, 2014 2:20 pm
av Mr Black
Tandat är drygt att få upp skärpan på när det väl kommer till det.

I skogen använder jag Fällkniven A1 och en Mora Classic.

Min A1 har jag nog haft i ca. 10 år. Jag valde en svart A1 för att bladet skulle vara mer skyddat mot korrosion. Det är inte mycket kvar av ytbeläggningen nu, men funktionen är opåverkad än idag. Jag använder den för allt grovgöra som kan behövas vid en lägerplats. För slipning använder jag Lansky Sharpening System.

Min Mora Classic hittade jag i pappas carport. Hela bladet var rostigt. Jag renoverade upp bladet och blånerade det. Eftersom Mora använder skandinavisk slipning så blir skärpan helt fantastisk utan någon vidare ansträngning. Jag använder den till diverse finlir och matlagning. För slipning använder jag japanska våtstenar och ett läderbälte.