Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Här diskuterar vi Airsoftbörsen och frågor kring köp och sälj på forumet.
Användarvisningsbild
Twist
Sysop
Inlägg: 1677
Blev medlem: mån maj 07, 2012 1:21 pm
Lag / förening: Disposable Heroes
Aktiv sedan: 2001
Ort: Teckomatorp

Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Twist »

Jag håller sen en tid tillbaka på med en hel massa nörderi med syfte att hitta en bättre plattform för både AirsoftSverige och Airsoftbörsen. Vi håller oss dock till börsen här.

Självklart är att börsen inte ska bygga på ett forum, som det är idag, utan vara en fristående modul som är byggd för ändamålet. Såna finns det många, har jag erfarit, och frågan är vad folk egentligen prioriterar?

Man kan bygga på en modifierad e-handels-plattform där alla som säljer något får en egen butik, lite som eBay, men alla varor syns på samma ställe oavsett säljare och man har en kundvagn och en utcheckning. Det kräver lite mer i början och kan kännas klumpigt för den som bara vill sälja en grej, nånsin. Fördelen är att med den typen av lösning kan AirsoftSverige agera mellanhand när det gäller betalningarna och hålla pengarna tills paketet kommit fram, dvs escrow.

Man kan också bygga på en ren "classifieds"-lösning där vem som helst med rätt "roll" kan skapa annonser men alla affärer sker i så fall via PM/email. Det är billigare men osäkrare. Det är enklare för den som säljer enstaka prylar men besvärligare för oss som ofta säljer många prylar på en gång. Någon escrow eller liknande går inte att bygga in heller.

Utöver detta finns det säkert lösningar jag inte har tänkt på och jag är jävligt öppen för förslag. Så länge det är förenligt med WordPress, för det är plattformen vi bygger på framöver.

Hit me! :)
:ugeek: Sysop
:geek: Backend Dev

Erebus
Inlägg: 123
Blev medlem: ons dec 17, 2014 8:01 am

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Erebus »

Förstår inte varför det ska byggas på WordPress, speciellt inte om forumet ska vara kvar med nuvarande kodbas, i min erfarenhet fungerar så kallade bridges dålig eller orsakar problem vid uppdateringar.

Men till ämnet varför inte kombinera dom två alternativ du skrev om?
Dvs skapa en börs där det är lätt att lägga in annonser, behöver inte vara mycket krångligare än att skriva ett inlägg i ett forum (för användaren), lite mer/andra fällt att fylla i, sen får den som vill köpa varan klicka på köp/använda en kundvagn. Det underlättar med att rensa ut annonser som inte längre är aktuella också eftersom man kan ta bort annonsen direkt när någon bekräftat köpet. (Ta bort från listning, inte ta bort från databasen då den kan behövas senare ifall det uppstår en tvist).

En sak att ta med i beräkningen är om man ska kunna neka ett köp, personen som säljer måste godkänna köparen, jag kanske inte vill sälja till person X pga tidigare affärer med den eller något. I sådana fall måste man bygga in det i systemet också, eller informera om att "när du lägger ut en vara här har du inte rätt att neka köp".

Cleaner
Inlägg: 159
Blev medlem: tor maj 10, 2012 8:36 pm

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Cleaner »

Hamnar det på en WordPress plattform så undrar jag vem som tar ansvara för att uppdatera den konstant mot alla säkerhetshål`?

Heltidsjobb, just saying :)
Prickskytt

YogHippie
Hippie
Inlägg: 329
Blev medlem: mån maj 07, 2012 1:03 pm

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av YogHippie »

Uppfinn inte hjulet igen. Ta en redan fungerande plattform, kopiera och anpassa?
Typ tradera? Blocket? Eller liknande. Som en webshop, där man kan söka eller gå via kategorier.

Borde ju gå snabbare än att sitta och skriva allt i wordpress och sen som de andra säger, lägga ner en gratis heltidstjänst på säk.arbete.

Användarvisningsbild
Twist
Sysop
Inlägg: 1677
Blev medlem: mån maj 07, 2012 1:21 pm
Lag / förening: Disposable Heroes
Aktiv sedan: 2001
Ort: Teckomatorp

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Twist »

Fast det är ju inte bara att kopiera, Yog. Blocket och Tradera släpper knappast in mig på sina servrar så att jag kan kopiera deras kodbas. Ska vi inte skriva helt nytt från grunden så måste vi basera det hela på något som finns som instick till ett CMS.

Som det ser ut just nu verkar det vettigast att lyfta över själva forumet från phpBB till något som lirar bättre med det CMS vi väljer (för närvarande lutar det åt WP men det är inte slaget i sten) och orsaken till det är att vi har i princip noll aktivitet på själva forumet, förutom K&S som står för mer än 99% av aktiviteten. På andra plats kommer mediadelarna. Lyfter vi ut K&S och skapar möjlighet för användare att bilda grupper, skapa egna bildgallerier osv, så blir kraven som ställs på själva forumsdelen väldigt låga och vi behöver inte en så avancerad plattform som phpBB. Det duger gott med bbPress till exempel.

WP är världens största CMS och det innebär självklart att säkerhetshål hittas oftare där än på andra plattformar, av den enkla anledningen att fler letar efter dem. Att det skulle vara ett heltidsarbete att underhålla en WP-sajt har jag hört förr, men aldrig från någon som faktiskt använder WP, så jag tar det med en nypa salt... Jag var inne på att använda Drupal först men det är ont om instick till Drupal som ger de möjligheter vi behöver och det är svårt att hitta lösningar på problem som uppstår på vägen. Om någon har ett förslag på ett bättre CMS så är jag idel öra.

När det kommer till K&S går det tydligen inte att både ha kakan och äta den, inte om man inte ska utveckla något helt eget. Det finns lösningar som bygger på e-handelsplattformar och som går att styra i högre grad när det gäller kundvagnar, utcheckning, betalningar osv, men som ställer lite högre krav på användaren i början. Utöver det finns det lösningar som är rena "classifieds", där det är enkelt att skapa annonser men där själva affärerna görs via pm/mail. Så som det är idag. Båda nivåerna ger möjlighet till kategoriseringar, taggning osv så där är inte så stora skillnader.

EDIT: Så frågan är egentligen: Om vi skulle få för oss att satsa på en lite mera avancerad lösning, kommer folk då att överge oss för att det är för jobbigt att komma igång? Självklart kommer jag att försöka hitta en lösning som tillåter både det enkla och det avancerade, men det ser mörkt ut just nu.
:ugeek: Sysop
:geek: Backend Dev

Användarvisningsbild
Krigarhund
Inlägg: 19
Blev medlem: lör dec 20, 2014 12:53 pm

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Krigarhund »

Gör inte som pojkarna på reloadedairsoft bara... Dem har tagit vatten långt över huvudet.

EDIT: Väldigt punschigt formulerat av mig, lät inte alls lika nedvärderande i mitt huvud! :D Hoppas dem ror båten i land!

En specialiserad bas för köp/sälj med stark marknadsföring krävs snarast om man vill hinna knycka användarna ifrån facebook.
Less is more, en användarvänlig hemsida med ett "torg" och profiler skulle jag tro är ett vinnande koncept.
Senast redigerad av 1 Krigarhund, redigerad totalt 0 gånger.

Cire
Inlägg: 90
Blev medlem: fre jul 20, 2012 5:05 pm

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Cire »

För att försöka utöka airsoft så mycket som möjligt så bör det vara en enkel sida där de snabbt går att lägga upp annonser samt svara. Nackdel är att risken för under 18 år ökar samt att folk luras.

Kör man en säkrare version så minskar också antalet impulsköp av nya användare och i längden kan det minska antalet spelare är min gissning.

McNight
Inlägg: 9
Blev medlem: tis jun 24, 2014 11:14 am

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av McNight »

Krigarhund skrev:Gör inte som pojkarna på reloadedairsoft bara... Dem har tagit vatten långt över huvudet.
Hur menar du med att de tagit sig vatten över huvudet?
Jag tycker deras idé verkar guld värd och det tar lite tid att att fixa alla dess funktioner som de ska ha på deras sida, gissar jag på.

Eller har du insyn i deras verksamhet och vet att de har tagit sig vatten över huvudet?

Användarvisningsbild
Krigarhund
Inlägg: 19
Blev medlem: lör dec 20, 2014 12:53 pm

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av Krigarhund »

Saken är den att det var så otroligt länge sedan som dem annonserade reloaded airsoft och antigen har dem tagit vatten över huvudet eller så är dem totalt omedvetna om hur många köp/säljare som faktiskt är utan vettig bas att göra handel på. Jag vet inte personligen hur många dem är som jobbar på deras hemsida men någon form utav interaktion utåt på t.ex diskutera airsoft på FB där dem meddelar status hade ju inte skadat precis.

Att bygga en vettig hemsida med rätt kompetens går ju annars väldigt fort. Borde det verkligen ta flera månader att slutföra?


EDIT: Väldigt punschigt formulerat av mig, lät inte alls lika nedvärderande i mitt huvud! :D Hoppas dem ror båten i land!
Senast redigerad av 1 Krigarhund, redigerad totalt 0 gånger.

mouse
Admin
Inlägg: 225
Blev medlem: mån maj 14, 2012 11:02 am

Re: Önskemål på ett framtida Airsoftbörsen

Inlägg av mouse »

Vänligen citera inte inlägget rakt ovanför.
"mmm, kanelbullar. FAN, vet ju inte vad kanelbullar betyder! HELVETE!!"
"Har du något i kakfickan?..... KARTFICKAN!"

Nya affärsredovisningar
Youtube kanal
Instagram

Skriv svar