Intressant tråd.
Som en av sveriges få heltidsanställda symaskinsreparatörer (Industri) vet jag I alla fall hur symaskinsolja fungerar i symaskiner.
Eftersom frugan har några pladdriga och flamsiga väninnor hemma ikväll som soffan har jag gott om tid att skriva en liten utläggning som kanske är till glädje för någon som är lite småintresserad av teknik, men fullständigt meningslös för andra.
I en symaskin finns många delar som är glidlagrade. Det kan vara axlar som löper genom bussningar av olika matrial, exentriska glidlager, härdade glidpinnar som snurrar/glider i härdade länkar.
Många moderna symaskiner använder fortfarande i huvudsak smörjvekar för att transportera runt olja till olika delar i maskinen. Vissa maskiner har givetvis pumpar i kombination med detta, men det är inte så intressant att gå in på eftersom vi (hitills) inte har pumpar i våra gearboxar.
Den mest intressanta delen på en symaskin utifrån vårat perspektiv tror jag är "Griparen"
Detta är den del som fångar tråden som sitter i nålen och skapar ett stygn.
På bilden nedan ser ni att griparen består av två delar, Den blanka delen är själva Griparen och den gula är spolkorgen.
http://image.made-in-china.com/2f1j00ye ... 04-02-.jpg
Spolkorgen hålls stilla medan griparen snurrar runt den. Dessa delar har inga lager i någon bemärkelse, utan glider metall mot metall med ganska små tolleranser. (när dom är nya

)
Griparen har i många fall ingen som helst automatisk smörjning. Brodyrmaskiner är ett sådant exempel. Där smörjer operatören griparen med en droppe olja efter ungefär 200 000 stygn, vilket innebär att eftersom griparen snurrar 2 varv/stygn har griparen då tillryggalagt 400 000 rotationer.
Betänk då även att griparen under 50% av dessa varv tagit med sig tråden runt spolkorgen.
Hur detta fungerar kan ni se här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rotary_hook
Beroende på vilken tråd man använder kan tråden vara olika "lurvig" men gemensamt för de flesta trådar är att de släpper ifrån sig lite damm hela tiden. Detta damm suger upp olja och torkar så småningom ut metalldelarna.
Rekommenderad smörjintervall för griparen på en brodyrmaskin brukar vara 200 000 stygn, men bara ett fåtal maskiner på marknaden har ett räkneverk som säger till när det är dags att smörja igen.
Detta innebär att många kör långt mer än 200 000 stygn innan dom smörjer.
En brodyrmaskin kan ha en konstant hastighet av mer än 1200 stygn/minut (2400 rotationer av griparen)
En symaskin kan med råge överstiga 4000 stygn/min.
Jag har kunder med symaskiner som gått i daglig produktion under de senaste 40 åren.
Därmed inte sagt att de aldrig gått sönder, men det är inte många fel som beror på brist på smörjning, även om en maskin kan vara hel full av textildamm när jag öppnar den.
Jag har hitills bara varit med om ett enda fall där griparen nupit (nöpit) pga brist på olja vilket resulterat i att den nyper pga värme.
Vad vill jag då ha sagt med detta?
Symaskinsolja har en bra smörjförmåga och bra vidhäftning (förutom överflödig olja som skvätter av från roterande delar.) även vid mycket små mängder.
Jag föreställer mig att det kan fungera mycket bra för att smörja de små kullagen och glidytorna vi har i våra vapen.
Jag har ännu inte använt mig av det i något av mina vapen eftersom jag haft diverse olika fetter istället, men nästa box jag bygger ska till viss del smörjas med symaskinsolja.
När det kommer till gummidetaljer är det som tidigare nämnts så att oljan gör gummit mjukt och sladdrigt. Dock tar detta ganska lång tid och eftersom det handlar om mycket små mängder olja tror jag inte det skall vara någa problem så länge man inte smörjer/dränker gummipackningar direkt med olja.
Om du läst ända hit har du fått en liten inblick i vad jag pysslar med på dagarna.
Hoppas det varit skapligt intressant.
//Droopfy