Vapentillstånd?

Här är inga frågor för dumma! God ton och artighet gäller, kan du inte vara trevlig så behöver du inte skriva här.
Användarvisningsbild
Twist
Sysop
Inlägg: 1677
Blev medlem: mån maj 07, 2012 1:21 pm
Lag / förening: Disposable Heroes
Aktiv sedan: 2001
Ort: Teckomatorp

Re: Vapentillstånd?

Inlägg av Twist »

Lagen är skriven för jurister, inte kemister, så det handlar om två olika paradigm. Hur mycket folk än länkar till wikipedia betyder kolsyra i det här sammanhanget CO2. Det är inte ett fel i lagtexten utan i tolkningen av den.
:ugeek: Sysop
:geek: Backend Dev

p33krN
Inlägg: 426
Blev medlem: mån maj 14, 2012 3:57 pm

Re: Vapentillstånd?

Inlägg av p33krN »

Kan man då anse att kolsyra enligt vapenlagen menar CO2?
Precis. Kolsyra är en vedertagen term för koldioxid. Dock så är det fortfarande felformulerat, precis som resten av den lagtexten. I min mening så använder man inte slangord eller vardagliga talspråk i en lagtext.

Så i praktiken så är inte CO2 olagligt. Och du kan importera det hur du vill.

Användarvisningsbild
Twist
Sysop
Inlägg: 1677
Blev medlem: mån maj 07, 2012 1:21 pm
Lag / förening: Disposable Heroes
Aktiv sedan: 2001
Ort: Teckomatorp

Re: Vapentillstånd?

Inlägg av Twist »

Det är inte slang. Det är en fackterm inom skyttesporten/-hobbyn, iaf var det det när lagen skrevs. Det är förmodligen också därifrån termen i lagen kommer. Svenska Skytteförbundet var inblandade när lagen skrevs/ändrades om jag inte är helt felinformerad så om man ska klaga över felanvändning av ordet "kolsyra" så är det nog dem man ska tala med.

Lagar är inte tänkta att bokstavstolkas. Den exakta tolkningen av en lag är ofta inte helt klar när den skrivs utan först när den prövats och prejudikat finns.

EDIT: Det handlar som tidigare sagt om paradigm. Newtons "massa" och Einsteins "massa" är inte alls samma sak heller men ordet används fortfarande i båda betydelserna. Utan problem så länge man förstår sammanhanget och vilket paradigm man rör sig inom.

EDIT2: ..och dessutom, enligt svenska akademins ordbok:
KOLSYRA kå³l~sy²ra, r. l. f.; best. -an; förr äv. KOLSYRE, n; best. -et. (-syra 1795 osv. -syre 1807– 1891)
[jfr d. kulsyre, t. kohlensäure; bildat omkr.
1790 i t. efter fr. acide carbonique (jfr ChemAnnal. 1: 552 (1788))]
[KOLSYRA 1]
1) färglös, tung gas med svagt syrlig, stickande lukt l. smak, koldioxid, kolsyregas; jfr KRIT-SYRA, LUFT-SYRA o. fast l. fix luft (se FAST, adj.¹ 7 d, FIX 1 c). Flytande kolsyra. Fast kol- syra, kolsyresnö. Luftsyra .. Kallas äfven Kolsyra och var tilförene känd under namn af Fix Luft. RETZIUS Min. 40 (1795). Kolsyra uppkommer då kol förbrinna vid full tillgång på syrgas. BERZELIUS Kemi 1: 331 (1808). Naturlig kolsyra utströmmar ur alla verksamma vulkaner, därjämte ur jordsprickor .. dels ensam, dels tillsammans med källvatten. STARCK Kemi 76 (1931).
[KOLSYRA 2]
2) kem. om det icke i fritt tillstånd förekommande hydratet av koldioxid, kolsyrehydrat. ÅKERMAN KemTechn. 1: 345 (1832). BERZELIUS ÅrsbVetA 1842, s. 132. Den egentliga kolsyran, eller kolsyrehydratet .. sönderdelas genast i vatten och anhydrid, så snart man söker framställa den. NF (1884). STARCK Kemi 79 (1931).
Så, även enligt "högsta instans" kan "kolsyra" betyda "koldioxid".
:ugeek: Sysop
:geek: Backend Dev

Skriv svar