Skjuta från drönare.

Allt som handlar om airsoft men inte täcks av andra forum
User avatar
Dimage
Posts: 211
Joined: 14 May 2012, 20:45
Lag: Kangals
Played Since: 2007
Location: Gävle
Contact:

Skjuta från drönare.

Postby Dimage » 22 October 2016, 19:02

Har för mej att det diskuterats tidigare om lagligheten att montera en as bössa på en drönare. Tyvärr hittar jag inget så börjar tro den diskussionen kan ha skett på gamla ASS. Skulle den finnas så ge mej länk.

Funderingen uppstod i ett annat forum efter att den nya lagen om drönare kom. Att får man inte ha kamera så kan man väll ha något annat. Kommenterade med att man inte kunde ha något som skjuter då det inte va ok. Men då jag hatar att bara säga saker utan att kunna ha stöd för påståendet så behöver jag lite hjälp.

Vet det finns lag som säger att militären får skjuta från flygande saker men inte allmänheten. Hittar dock inget när jag söker så behöver hjälp...

User avatar
Twist
K&S-Admin
Posts: 2185
Joined: 7 May 2012, 15:21
Lag: Disposable Heroes
Played Since: 2001
Location: Tågarp
Contact:

Re: Skjuta från drönare.

Postby Twist » 22 October 2016, 20:01

Någon menade att det finns ett kryphål när det gäller kameror. Det är inte själva kameran som är förbjuden utan att ta bilder eller film som sparas. Strömmande video som inte sparas bör man alltså komma undan med. Jag vågar inte säga om det är ett verkligt kryphål eller om personen som påstod det gissar, men det låter ganska rimligt.

Vapen på drönare/rc-flyg kan eventuellt falla på att du inte har direkt kontroll över dem. Det är en gissning.
- Tillförordnad ansvarig för Airsoftbörsen -
  • Vill du få tillgång till Airsoftbörsen? Följ guiden.
  • Har du ansökt om tillgång och väntat mer än en vecka? Skriv en rad här.
  • Mina affärsredovisningar

Thinker
Posts: 444
Joined: 15 May 2012, 16:17
Played Since: 1997
Location: Markaryd

Re: Skjuta från drönare.

Postby Thinker » 23 October 2016, 12:13

Oavsett vad lagen säger så anser jag skjuta från en drönare är rent speltekniskt till och med en sämre ide än fjärrstyrda vapen som diskuterats innan, och att göra det utan kamera länk ner går in i gråzon som blindfire/libanon rensning vilken nästan inga spel tillåter. Det är lite som fjärrstyrda vapensystem på fordon, eller liknande vilket också är dålig ide.

En viktig sak med Kamera lagen att känna till är att inspelning i sig inte är det viktigaste, det är övervakningen och syftet med den. Inspelning och medveten planerad spridning på internet gör bara saken värre/svårare att få tillstånd. Undantagen är generellt på privat platser dit allmänheten inte har tillträde, så med tanke på allemansrätten blir det svårt på större spelområden utomhus som inte är inhängade, inomhus arenor har det enklare.

Läs för frågor: http://www.datainspektionen.se/fragor-o ... ervakning/
Undersida: http://www.datainspektionen.se/fragor-o ... ingslagen/
Givetvis behövs igentligen utlåtade från domstolar men generellt: All form av kamera övervakning kräver tillstånd. Sedan finns det undantag från den lagen som gör viss användning lagligt.
Direkt från datainspektionens hemsida:
Fråga: Vilken typ av kameraövervakning omfattas av den nya lagen?
Svar: Den nya kameraövervakningen gäller för både digitala och analoga övervakningskameror och omfattar därför i princip all form av kameraövervakning. Dock undantas övervakning som sker av platser dit allmänheten inte har tillträde, om övervakningen är av rent privat karaktär och görs av en fysisk person (alltså inte exempelvis ett företag/bolag/kommun/myndighet). Det kan till exempel vara fallet om en privatperson kameraövervakar i sin egen bostad. Observera att undantaget inte gäller om bilder från kameraövervakningen har för avsikt att spridas, till exempel genom att läggas ut på Internet.

Sedan lite annat:
Det är tillåtet använda en drönare för filma om det sker på privat plats med tillstånd/informering av de som är där, exempelvis på en persons tomt, men får då ej filma andra tomter i bakgrunden eller av misstag.

En webcam som övervakar exempelvis ett bygge eller annat är det undantaget, så länge det inte går att identifiera personer i bilden (och då inkluderas kläder, rörelsemönster och andra igenkänningstecken i detta).

Dashcam/vindrute kameror kräver tillstånd i Sverige (och är mycket svårt att få), även om de är tillfälligt uppmonterade (dvs sitter med sugkoppar eller liknande i QD mounts), och då är inte ens en fråga om de spelar in eller inte utan syftet som sådant går mot lagen. En mobiltelefon med kamera som sätts i hållare på bil/cykel har ansnetts "manövrerad på plats" i dom från juni 2015 i Göteborg men har överklagats av Datainspektionen till Högsta domstolen.

Backnings kameror och night vision kameror på bilar som inte spelar in och förbättrar förarens sikt är specifikt inskrivna i lagen så det finns undantag för dem.
This space intentionally left blank

User avatar
delendam
Posts: 330
Joined: 8 May 2012, 15:40
Lag: Pandion
Played Since: 2000
Location: Växjö

Re: Skjuta från drönare.

Postby delendam » 31 October 2016, 07:24

Tillämpliga lagar:

1, Skjuta från drönare; Ingen aning, förmodligen vårdslöshet eller något.

2, Fotografering från drönare: ingen begränsning såvida inte man fotograferar objekt med avbildningsförbud

3, Sprida foton tagna från luften (Sprida i tidningar såväl som på Tex forum och Facebook): ALLA foton måste granskas och godkännas av Lantmäteriet.

4, Kamera på drönare: Enligt klargörande i HFD så håller Datainspektionens tolkning att en kamera i obemannad farkost är att anse som kameraövervakning. Foton och filmer drån en övervakningskamera får INTE spridas eller visas för någon annan än den som övervakar. Allt material måste raderas inom 2 månader.
Tydliggörandet gör att timelapsefotograferingar, videoinspelningar i tex domstolar, videokonferenser, streetviewfotografering från bil, cablecams, tvkameror monterade på kranstativ, mm, mm blivit "olagligt" och kan inte användas.


Return to “Allmänt om airsoft”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest